Tofu tikka masala

Składniki:

1 kostka tofu

1 puszka krojonych pomidorów

2 większe cebule

2 ząbki czosnku

1/2 łyżki startego imbiru

2 łyżeczki garam masali

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka kurkumy

1/4 łyżeczki chili

sól do smaku

Przygotowanie:

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, podsmażyć 1-2 minuty i zalać wodą, tak żeby zakryła składniki. Dusić pod przykryciem około 30 minut, a następnie zmiksować za pomocą blendera. Wlać pomidory, dodać pokrojone w kostkę tofu. Gotować 10 minut. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem. Smacznego 🙂

Składniki na 2 porcje

  • Tofu: 180g / 136 kcal
  • Pomidory z puszki: 400g / 84 kcal
  • Cebula: 250g / 100 kcal
  • Ryż biały: 360g / 468 kcal

788 kcal łącznie
Węglowodany: 142 g
Tłuszcze: 9 g
Białko: 29 g

394 kcal / porcja
Węglowodany: 71 g
Tłuszcze: 4 g
Białko: 14 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

2 uwagi do wpisu “Tofu tikka masala

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s