Zupa krem z dyni i batatów z pulpecikami

Składniki

ok. 1/2 kg dyni

2 bataty

1 szklanka aromatycznego bulionu (u mnie wołowy)

3/4 szklanki mleka

kawałek imbiru, ok. 4 cm

1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej

pulpety:

30 dkg szynki wieprzowej

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 jajko

bułka tarta

kromka czerstwego chleba

sól, pieprz

do podania:

jogurt

Sposób przygotowania przepisu:

Szynkę zmielić w maszynce razem z obraną cebulą i czosnkiem oraz chlebem. Do masy mięsnej dodać jajko i przyprawy, wyrobić dokładnie i formować małe pulpeciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

Dynię i bataty obrać i pokroić w kostkę. Upiec do miękkości. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać starty imbir i pastę chili, gotować 10 minut, zmiksować za pomocą blendera. Wlać mleko, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z pulpecikami i łyżką jogurtu. Smacznego 🙂

Zupa krem z dyni i batatów z pulpecikami

DSC_8758

5 uwag do wpisu “Zupa krem z dyni i batatów z pulpecikami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s