Ciasto czekoladowe bez jajek

Składniki:

1 szklanka kefiru
180 g mąki mąki
1/2 szklanki erytrolu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ciemnego kakao
1 cukier waniliowy
20 ml oleju

dodatkowo:

powidła lub konfitura

Przygotowanie:

Sypkie składniki wymieszać w misce, dodać płynne i zmiksować na jednolitą masę. Przelać na wyłożoną papierem blaszkę (u mnie kwadratowa 20×20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć powidłami. Smacznego 🙂

Składniki na 9 porcji

  • Kefir: 250g / 127 kcal
  • Mąka: 180g / 655 kcal
  • Olej rzepakowy: 20g / 176 kcal

958 kcal łącznie
Węglowodany: 149 g
Tłuszcze: 25 g
Białko: 27 g

106 kcal / porcja
Węglowodany: 16 g
Tłuszcze: 2 g
Białko: 3 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

3 uwagi do wpisu “Ciasto czekoladowe bez jajek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s