Wigilijne danie
Składniki
ciasto:
0,5 kg mąki
1 jajko
sól
ok. 1 szklanka wrzątku (ile mąka zabierze)
łyżka oleju
farsz:
50 dkg kapusty kiszonej
1 kg pieczarek
3 duże cebule
pieprz, sól, papryka słodka mielona
Sposób przygotowania
Kapustę odgotować, odcisnąć i drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę o grubym sitku. Cebulkę pokroić i podsmażyć na oleju, 2/3 przełożyć do kapusty. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć do odparowania wody na pozostałej na patelni cebuli. Wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Z mąki, jajka, soli i oleju zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką okrągłe placki.
Sklejone pierożki gotować we wrzątku do wypłynięcia. Podawać omaszczone smażoną cebulką. Smacznego 🙂
Z braku grzybów suszonych lub świeżych pieczarki idealnie pasują do pierożków 🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟
Smacznego wypada życzyć 🍵💚😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dobrze przyprawione pieczarki to bardzo smaczny farsz 🙂
PolubieniePolubienie
dawno nie jadłam!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardziej mi smakują z pieczarkami jak z grzybami.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja lubię jednej i drugie 🙂
PolubieniePolubienie