Pierogi z kapustą i pieczarkami

Wigilijne danie

Obraz 4323

Składniki

ciasto:

0,5 kg mąki

1 jajko

sól

ok. 1 szklanka wrzątku (ile mąka zabierze)

łyżka oleju

farsz:

50 dkg kapusty kiszonej

1 kg pieczarek

3 duże cebule

pieprz, sól, papryka słodka mielona

Sposób przygotowania

Kapustę odgotować, odcisnąć i drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę o grubym sitku. Cebulkę pokroić i podsmażyć na oleju, 2/3 przełożyć do kapusty. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć do odparowania wody na pozostałej na patelni cebuli. Wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Z mąki, jajka, soli i oleju zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką okrągłe placki.

Sklejone pierożki gotować we wrzątku do wypłynięcia. Podawać omaszczone smażoną cebulką. Smacznego 🙂

pierogi z kapustą i pieczarkami

7 uwag do wpisu “Pierogi z kapustą i pieczarkami

  1. Z braku grzybów suszonych lub świeżych pieczarki idealnie pasują do pierożków 🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟
    Smacznego wypada życzyć 🍵💚😀

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s