Składniki:
boczek surowy, u mnie kawałek ok 3/4 kg, bez skóry
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki jarzynki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
tabasco
Przygotowanie:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Czosnkiem i musztardą natrzeć mięso, a następnie obsypać przyprawami, obłożyć połamanym liściem laurowym i skropić tabasco. Wstawić do lodówki na 24 godziny, a następnie włożyć na naczynia do zapiekania lub rękawa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na półtorej godziny. Zajadać na ciepło, jest obłędny, mięciutki, z chrupiącym spodem lub na zimno do kanapki czy sałatki 🙂
mój tata kocha taki boczek!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja robiłam pierwszy raz i też pokochałam 😀
PolubieniePolubienie
Smaczny, nadziany 🥓🥓🥓🥓🥓🥓🥓🥓
Niestety, ja nadal na diecie.
Pozdrawiam 💚🎄😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I ja pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię i myślę co by na święta zrobić rolowany
PolubieniePolubione przez 1 osoba
U mnie był przed świętami i może będzie po 🙂
PolubieniePolubienie