Boczek pieczony

Składniki:

boczek surowy, u mnie kawałek ok 3/4 kg, bez skóry

3 ząbki czosnku

2 łyżki musztardy

2 łyżeczki jarzynki

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka mielonego kminku

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

tabasco

Przygotowanie:

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Czosnkiem i musztardą natrzeć mięso, a następnie obsypać przyprawami, obłożyć połamanym liściem laurowym i skropić tabasco. Wstawić do lodówki na 24 godziny, a następnie włożyć na naczynia do zapiekania lub rękawa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na półtorej godziny. Zajadać na ciepło, jest obłędny, mięciutki, z chrupiącym spodem lub na zimno do kanapki czy sałatki 🙂

Boczek pieczony

7 uwag do wpisu “Boczek pieczony

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s