Uszka z grzybami

Proporcja na ok. 50-70 uszek, w zależności od wielkości 😉

ciasto na uszka:
250 g mąki
sól
wrzątek ile mąka zabierze
1 łyżka oliwy

farsz:
70 g suszonych grzybów
100 g kapusty kiszonej
240 g cebuli
15 g bułki tartej
sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Grzyby na farsz namoczyć, odgotować (wywar można dodać do barszczu) i przemielić przez maszynkę o drobnym sitku razem z podsmażoną cebulką. Kapustę kiszoną odgotować, przestudzić, odcisnąć i zmielić w maszynce i grubym sitku. Wymieszać i doprawić do smaku.

Z mąki, soli i oliwy zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadratowe placuszki. Uformowane uszka ułożyć na posypanej mące desce i włożyć do zamrażarki. Zamrożone uszka przełożyć do pudełka, a w Wigilię ugotować w osolnym wrzątku. Smacznego 🙂

uszka z grzybami

Reklama

8 uwag do wpisu “Uszka z grzybami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s