Proporcja na ok. 50-70 uszek, w zależności od wielkości 😉
ciasto na uszka:
250 g mąki
sól
wrzątek ile mąka zabierze
1 łyżka oliwy
farsz:
70 g suszonych grzybów
100 g kapusty kiszonej
240 g cebuli
15 g bułki tartej
sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Grzyby na farsz namoczyć, odgotować (wywar można dodać do barszczu) i przemielić przez maszynkę o drobnym sitku razem z podsmażoną cebulką. Kapustę kiszoną odgotować, przestudzić, odcisnąć i zmielić w maszynce i grubym sitku. Wymieszać i doprawić do smaku.
Z mąki, soli i oliwy zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadratowe placuszki. Uformowane uszka ułożyć na posypanej mące desce i włożyć do zamrażarki. Zamrożone uszka przełożyć do pudełka, a w Wigilię ugotować w osolnym wrzątku. Smacznego 🙂
u mnie się robi uszka smażone, niestety trzeba je robić tylko w Wigilię…
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nigdy jeszcze nie jadłam smażonych:) u mojego męża w ogóle nie ma uszek tylko zupa grzybowa:)
PolubieniePolubienie
Rewelacja. Pierogi również smaczne
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Miałam i ja uszka na Wigilię, bo to ulubiona potrawa moich Dzieci🤗
Pozdrowionka smaczne zostawiam 🍵😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie