Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
300 g ryżu
400 g pomidorów
2 czerwone papryki
1 cebula
2 ząbki czosnki
1 łyżeczka szafranu
słodka papryka
chili
zioła
owocowy ocet balsamiczny
maggi
słodki sos chili
biały pieprz
3-4 szklanki bulionu
Przygotowanie:
Paprykę wydrążyć, pokroić na ćwiartki i upiec, a następnie obrać ze skórki i pokroić. Szafran zalać 1 szkalnką wrzątku. Polędwiczkę pokroić w cienkie plasterki, skropić maggi, sosem chili i octem balsamiczny, posypać białym pieprzem, wymieszać i odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zalać wodą z szafranem. Pomidory obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Gotować 5 minut i wsypać ryż, zalać 3 szklankami bulionu, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec dodać paprykę i w razie potrzeby podlać jeszcze całość bulionem. Paelli nie mieszany tylko potrząsamy. Podajemy kiedy ryż będzie miękki. Smacznego 🙂

Nie jadłam nigdy tej potrawy. Lubię nowe smaki więc chętnie spróbuję.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie