Paella z polędwiczką wieprzową i pieczoną papryką

Składniki:

500 g polędwiczki wieprzowej

300 g ryżu

400 g pomidorów

2 czerwone papryki

1 cebula

2 ząbki czosnki

1 łyżeczka szafranu

słodka papryka

chili

zioła

owocowy ocet balsamiczny

maggi

słodki sos chili

biały pieprz

3-4 szklanki bulionu

Przygotowanie:

Paprykę wydrążyć, pokroić na ćwiartki i upiec, a następnie obrać ze skórki i pokroić. Szafran zalać 1 szkalnką wrzątku. Polędwiczkę pokroić w cienkie plasterki, skropić maggi, sosem chili i octem balsamiczny, posypać białym pieprzem, wymieszać i odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zalać wodą z szafranem. Pomidory obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Gotować 5 minut i wsypać ryż, zalać 3 szklankami bulionu, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec dodać paprykę i w razie potrzeby podlać jeszcze całość bulionem. Paelli nie mieszany tylko potrząsamy. Podajemy kiedy ryż będzie miękki. Smacznego 🙂

Reklama

2 uwagi do wpisu “Paella z polędwiczką wieprzową i pieczoną papryką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s