Pierogi z grzybami

Składniki:

300 g mąki

1 łyżka oleju

1 płaska łyżeczka soli

wrzątek

farsz:

1 kg grzybów leśnych

1 cebula

1 marchewka

50 g kaszy manny

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, pokroić i wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek. Odcedzić. Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać startą na tarce marchewkę, podsmażyć kilka minut i dodać grzyby i natkę pietruszki. Całość podsmażyć, a następnie zmielić w maszynce na najgrubszym sitku i doprawić do smaku. Na końcu dodać kaszę mannę. Do mąki z solą i olejem dodać tyle wrzątku, żeby zagnieść elastyczne ciasto, a następnie cienko jest rozwałkować i wykrawać szklanką krążki, nakładać na każdy po łyżce farszu i sklejać. Pierogi układać na posypanej mąkę desce, a następnie wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie podsmażone i skropione sosem sojowo-grzybowym. Smacznego 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s