Składniki:
300 g mąki
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka soli
wrzątek
farsz:
1 kg grzybów leśnych
1 cebula
1 marchewka
50 g kaszy manny
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, pokroić i wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek. Odcedzić. Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać startą na tarce marchewkę, podsmażyć kilka minut i dodać grzyby i natkę pietruszki. Całość podsmażyć, a następnie zmielić w maszynce na najgrubszym sitku i doprawić do smaku. Na końcu dodać kaszę mannę. Do mąki z solą i olejem dodać tyle wrzątku, żeby zagnieść elastyczne ciasto, a następnie cienko jest rozwałkować i wykrawać szklanką krążki, nakładać na każdy po łyżce farszu i sklejać. Pierogi układać na posypanej mąkę desce, a następnie wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie podsmażone i skropione sosem sojowo-grzybowym. Smacznego 🙂
