Polityka prywatności

POLITYKA PRYWATNOŚCI ORAZ REJESTR PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH BLOGA CZARRNAODKUCHNI.WORDPRESS.COM 
Portal WordPress nie przetwarza, nie udostępnia ani nie wykorzystuje w celach marketingowych danych przekazywanych przez Użytkowników portalu. Możecie być pewni że w przyszłości także nie będziemy przetwarzać, udostępniać ani wykorzystywać waszych danych w jakichkolwiek innych celach, niż zwykłe zbieranie statystyk.
 
§1 Definicje
Administrator – osoba czuwająca nad prawidłowym funkcjonowaniem strony oraz chroniąca dane osobowe zbierane na stronie
Użytkownik – osoba odwiedzająca blog
Strona internetowa – strona bloga https://czarrnaodkuchni.wordpress.com
§2 Pliki Cookies

Na portalu WordPress-Polska.pl używane są pliki cookies, tzw. ciasteczka – są to małe pliki tekstowe używane do zapisywania pewnych informacji na komputerze Użytkownika. Nie są one niebezpieczne dla Użytkownika ani jego komputera, nie są w nich przechowywane żadne dane osobowe, ich głównym zadaniem jest przetrzymywanie informacji, do których potem strona może się odnieść. Na naszym portalu ciasteczka mają następujące funkcje:

  • przechowywania informacji/preferencji Użytkownika dodającego komentarz – w momencie dodania komentarza na komputerze Użytkownika jest zapisywany plik cookie, który przez niespełna rok przechowuje dane z nickiem, adresem email i stroną internetową Użytkownika – dzięki czemu nie trzeba tych danych wpisywać za każdym razem gdy chce się dodać następny komentarz.
  • przechowywania informacji o Użytkownikach zarejestrowanych/zalogowanych na portalu lub forum – przeglądarka może zapisać plik cookie zawierający login Użytkownika, podwójnie shashowane hasło, oraz klucz autoryzacji, dzięki czemu przy następnej wizycie, użytkownika nie będzie musiał ponownie wpisywać loginu oraz hasła, albo nawet jeśli sesja jeszcze nie wygasła, to nie będzie musiał się ponownie logować – tylko od razu będzie zalogowany na portalu lub forum.

Pliki cookies w nie umożliwiają identyfikacji Użytkowników odwiedzającej witrynę, i nie są w nich zapisywane żadne informacje, które mogły by taką identyfikację umożliwić. Zgodnie z art. 173 Ustawy z dnia 16 lipca 2004 roku Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 171, poz. 1800) zapisywanie plików tekstowych na dysku komputera Użytkownika witryny jest dozwolone o ile Użytkownik zostanie o tym poinformowany. Warunkiem działania plików cookies jest ich akceptacja przez przeglądarkę oraz nieusuwanie ich z dysku komputera. Jeżeli Użytkownik nie chce udostępnić plików cookies, powinien taką opcję wyłączyć w przeglądarce nim odwiedzi nasz portal. Nieudostępnienie plików cookies przez przeglądarkę, albo ich skasowanie, możne powodować znaczne utrudnienia lub może nawet całkowicie uniemożliwiać korzystanie z naszego portalu oraz forum – za co nie ponosimy odpowiedzialności. Dlatego zalecamy mieć włączoną obsługę plików cookies.

§3 Administrator

Administratorem danych jest Katarzyna Madej.
§4 Przetwarzanie danych osobowych
Dane osobowe użytkowników przechowujemy i przetwarzamy zgodnie z wymogami prawa polskiego oraz z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady  (UE) 2016/679 z dn. 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE wyłącznie w zakresie i celu niezbędnym do nawiązania, ukształtowania treści zmiany bądź jej rozwiązania oraz prawidłowej realizacji usług świadczonych drogą elektroniczną.
Każda osoba, której dane dotyczą (o ile jesteśmy administratorami) ma prawo dostępu do nich, sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo sprzeciwu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
§5 Udostępnianie danych
Jako administrator danych osobowych nie przekazuję, nie sprzedaję i nie użyczam zgromadzonych Twoich danych osobowych innym instytucjom lub osobom chyba, że dzieje się to na Twoją wyraźną zgodę lub wyraźne życzenie (zastosowanie w przypadku organizowania konkursu i wysyłki nagród przez osoby inne niż administrator).
Dane mogą być przekazane również innym osobom lub instytucjom, prokuratury, policji w wyniku postanowienia sądu lub innego uprawnionego organu Państwa na potrzeby prowadzonych przez nie działań.
Niezależnie od powyższego zwracam Twoją uwagę na to, że Twoje dane mogą być również indeksowane przez wyszukiwarkę internetową jeżeli zostaną oznaczone przez użytkownika jako publiczne.

§6 Statystyka

Nie korzystam z zewnętrznych wtyczek statystycznych.

§7 Funkcje społecznościowe

Zapewniam możliwość korzystania z funkcji społecznościowych takich jak polubienie, udostępnianie treści w serwisach społecznościowych, zobaczenie moich profilów społecznościowych oraz subskrypcja profilów społecznościowych. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywanie plików cookies administratorów wymienionych serwisów społecznościowych

§8 Dostęp do usług stron trzecich

Prowadzę Fanpage na Facebook. Wiąże się to z wykorzystaniem plików cookies administratorów serwisów Facebook oraz z akceptacją polityki prywatności Facebooka.

§9 Komentarze 
W celu zapewnienia szybkiego oraz wyrażenia szybkiej opinii o stronie, przeczytanym artykule dostępna jest opcja komentowania. Adresy e-mail użytkowników podane przy wpisywaniu komentarza nie są i nie będą nigdzie publikowane, przetwarzane, sprzedawane, udostępniane za opłatą – w związku z czym nie musicie się obawiać dodawania do żadnych list mailingowych, otrzymywania sponsorowanych maili reklamowych, i wszelkiego innego niechcianego spamu.
Reklamy