Tarta owoce lata

Czereśnie, truskawki i rabarbar pod słodką bezą 🙂

Tarta owoce lata2

Składniki

ciasto:

150 g mąki

100 g margaryny

2-3 łyżki cukru pudru

2 żółtka

owoce:

3 łodygi rabarbaru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

100 g czereśni

garść truskawek

beza:

2 białka

3/4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu jabłkowego

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i przełożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Rabarbar pokroić w kostkę, podlać 1/3 szklanki wody i gotować na małym ogniu aż się rozpadnie. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody i dodać do rabarbaru, mieszać przez 2-3 minuty aż zgęstnieje. Mus rabarbarowy wyłożyć na podpieczony spód.

Na mus rabarbarowy wyłożyć wypestkowane czereśnie i pokrojone truskawki.

Tarta owoce lata6

Białka ubić, dodawać partiami cukier. Do sztywnej pani dodać mąkę i ocet i wymieszać. Białka wyłożyć na owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Tarta owoce lata7

Piec 25 minut. Smacznego 🙂

3 uwagi do wpisu “Tarta owoce lata

Dodaj komentarz