Czereśnie, truskawki i rabarbar pod słodką bezą 🙂
Składniki
ciasto:
150 g mąki
100 g margaryny
2-3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
owoce:
3 łodygi rabarbaru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g czereśni
garść truskawek
beza:
2 białka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu jabłkowego
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i przełożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Rabarbar pokroić w kostkę, podlać 1/3 szklanki wody i gotować na małym ogniu aż się rozpadnie. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody i dodać do rabarbaru, mieszać przez 2-3 minuty aż zgęstnieje. Mus rabarbarowy wyłożyć na podpieczony spód.
Na mus rabarbarowy wyłożyć wypestkowane czereśnie i pokrojone truskawki.
Białka ubić, dodawać partiami cukier. Do sztywnej pani dodać mąkę i ocet i wymieszać. Białka wyłożyć na owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec 25 minut. Smacznego 🙂
Idealna tarta z rabarbarem i owocami:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie