Schab pieczony w mleku i cebuli

Składniki:

1 kg schabu

3-4 ząbki czosnku

sól, pieprz

2 cebule

1 szklanka bulionu

1 szklanka mleka

1 łyżeczka mielonego suszu grzybowego

2 liście laurowe

1/2 łyżki maki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Schab oczyścić z błonek, zrobić kilka nacięć czubkiem noża i w te miejsca włożyć połówki ząbków czosnku. Mięso posypać solą i pieprzem i obsmażyć z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania. Na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, a następnie przełożyć ją do mięsa. Całość zalać bulionem i mlekiem. Dodać liście laurowe i posypać suszem grzybowym. Przykryć i piec półtorej godziny. Co pół godziny można przekręcać mięso.

Upieczone mięso wyjąć, sos zmiksować za pomocą blendera. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki wody i wlać do sosu. Zagotować. Mięso podawać z ryżem i sosem. Smacznego 🙂

schab pieczony w mleku i cebuli

5 uwag do wpisu “Schab pieczony w mleku i cebuli

  1. Kasiu
    Na początku pytanko. Czy są już w lesie grzyby? , bo wiem, że zbierasz.
    W mleku, maślance, keczupie zawsze marynuję mięsa. Są później soczyste.
    Twoje danie smacznie wygląda i tak pewnie smakuje:)
    Pozdrawiam:)

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz