Składniki:
16 listków papieru ryżowego o średnicy 16 cm
1 filet z kurczaka (300 g)
1/2 czerwonej papryki (60 g)
1/2 marchewki (85 g)
1/2 średniej cukinii (160 g)
garść grzybów mun (10 g)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu chili
przyprawa corma curry
Przygotowanie:
Grzyby mun zalać wrzątkiem i zostawić do spęcznienia. Paprykę, marchewkę i cukinię pokroić w słupki, grzyby mun w paski. Wrzucić na patelnię, polać sosem sojowym i podsmażyć. Fileta z kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawą curry i obsmażyć na suchej patelni.
Papier ryżowy namoczyć i na każdy listek nakładać po łyżce warzyw i kawałku kurczaka, zawijać jak krokiety. Sajgonki ułożyć na blaszce, piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, obrócić i piec jeszcze 10 minut. Podawać z sosem sojowym. Smacznego 🙂
7 sajgonek to 355 kcal.
Węglowodany 40 g
Tłuszcz 1,8 g
Białko 39,9 g
ciekawy pomysł , pieczonych nie jadłam jeszcze 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki i polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Kasieńko
Chętnie bym się poczęstowała Twoimi sajgonkami 🌯
Pozdrawiam ze smakiem 🌶️🕺🤗
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie