Pieczone sajgonki

Składniki:

16 listków papieru ryżowego o średnicy 16 cm

1 filet z kurczaka (300 g)

1/2 czerwonej papryki (60 g)

1/2 marchewki (85 g)

1/2 średniej cukinii (160 g)

garść grzybów mun (10 g)

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu chili

przyprawa corma curry

Przygotowanie:

Grzyby mun zalać wrzątkiem i zostawić do spęcznienia. Paprykę, marchewkę i cukinię pokroić w słupki, grzyby mun w paski. Wrzucić na patelnię, polać sosem sojowym i podsmażyć. Fileta z kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawą curry i obsmażyć na suchej patelni.

Papier ryżowy namoczyć i na każdy listek nakładać po łyżce warzyw i kawałku kurczaka, zawijać jak krokiety. Sajgonki ułożyć na blaszce, piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, obrócić i piec jeszcze 10 minut. Podawać z sosem sojowym. Smacznego 🙂

sajgonki pieczone

7 sajgonek to 355 kcal.

Węglowodany 40 g

Tłuszcz 1,8 g

Białko 39,9 g

Reklamy

5 uwag do wpisu “Pieczone sajgonki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s