Składniki:
200 g ośmiorniczki
100 g makaronu
1/2 papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mały koncentrat pomidorowy
100 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka papryczki jalapeno w zalewie
1 mini papryczka chili
kilka liści bazylii
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Paprykę pokroić w kostkę, czosnek rozgnieść i posiekać, dodać do cebuli i podsmażyć 2 minuty. Dodać paprykę jalapeno i roztartą w palcach papryczkę chili, a następnie wlać koncentrat i doprawić solą. Smażyć przez 2-3 minuty i zdjąć z palnika. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Macki ugotowanej ośmiornicy posypać solą i pieprzem i obsmażyć po minucie z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej z olejem, a następnie pokroić. Do wcześniej przygotowanego sosu dodać makaron, ośmiornicę i posiekaną bazylię. Wymieszać i nałożyć na talerz. Pomidorki pokroić na pół i posypać danie. Smacznego 🙂
nigdy jeszcze nie jadłam ośmiorniczki 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja robiłam mężowi, to jego smaki 🙂
PolubieniePolubienie
Nie jadłam jeszcze ośmiornicy, chętnie się poczęstuję Kasieńko 🍝
Smacznie pozdrawiam🍅🌶️
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Spróbować zawsze można 🙂
PolubieniePolubienie
uwielbiam ośmiorniczkę! bardzo fajny pomysł na przygotowanie. I do tego prosto i tylko kilkuskładnikowo, super 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mężowi smakowała 🙂
PolubieniePolubienie