Inspiracją do zrobienia masy było ciasto, które jadłam kiedyś w cukierni 🙂
Składniki
biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru kryształu
5 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
1 kostka masła (200g)
3 jajka
1/2 szklanki cukru kryształu
20 dkg trufli w czekoladzie
1/2 kieliszka spirytusu
2 banany
do nasączenia:
1/2 kieliszka orzechówki + 1/3 szklanki wody
do posypania:
łyżeczka kakao
Sposób przygotowania
Z podanych składników przygotować biszkopta. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce 45x30cm. Upieczonego biszkopta przykryć ściereczką i razem z papierem zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. Kiedy wystygnie, rozwinąć i zdjąć papier.
Całe jajka ubić z cukrem, a potem ubijać na parze. Kiedy będą gorące dodać pokruszone cukierki i miksować aż połączą się z jajkami. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce masę truflową. Pod koniec ucierania dodać spirytus. Biszkopta nasączyć, potem rozsmarować masę i rozłożyć pokrojone w plasterki banany.
Biszkopta z masą zwinąć, wierzch posypać kakao. Całość schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂