Rolada z masą truflową

Inspiracją do zrobienia masy było ciasto, które jadłam kiedyś w cukierni 🙂

Składniki

biszkopt:

5 jajek

5 łyżek cukru kryształu

5 łyżek mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:

1 kostka masła (200g)

3 jajka

1/2 szklanki cukru kryształu

20 dkg trufli w czekoladzie

1/2 kieliszka spirytusu

2 banany

do nasączenia:

1/2 kieliszka orzechówki + 1/3 szklanki wody

do posypania:

łyżeczka kakao

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować biszkopta. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce 45x30cm. Upieczonego biszkopta przykryć ściereczką i razem z papierem zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. Kiedy wystygnie, rozwinąć i zdjąć papier.

Całe jajka ubić z cukrem, a potem ubijać na parze. Kiedy będą gorące dodać pokruszone cukierki i miksować aż połączą się z jajkami. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce masę truflową. Pod koniec ucierania dodać spirytus. Biszkopta nasączyć, potem rozsmarować masę i rozłożyć pokrojone w plasterki banany.

Biszkopta z masą zwinąć, wierzch posypać kakao. Całość schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂

Obraz 3873

Dodaj komentarz