Piegusek

Szybkie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Przepis z maminego zeszytu.

Składniki

5 jaj

1 szklanka maku

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru

1 kostka margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka kakao

5 dkg orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania

Margarynę i pół szklanki cukru rozpuścić i dodać mak, podgrzewać jeszcze około 10 minut. Lekko przestudzić.

Białka ubić na sztywno z resztą cukru, zmiksować z jajkami i wymieszać z mąką, proszkiem, orzechami i margaryną z makiem. Przelać do blaszki 20x35cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

DSCN3289

Dodaj komentarz