Trochę pracochłonne, ale smaczne i aromatyczne 🙂
Składniki
250 g mięsa mielonego
1/2 cukinii
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
garść świeżych ziół (bazylia, oregano i estragon)
sól, pieprz
chili
słodka papryka
sos pomidorowy:
2 duże pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól pieprz
po dwie gałązki oregano i estragonu
Sposób przygotowania
Naleśniki przygotować ze sprawdzonego przepisu.
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, podlać wodą i poddusić 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, posiekane zioła, wymieszać i doprawić do smaku.
Sos pomidorowy: cebulę posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, gotować 10-15 minut, a następnie rozdrobnić je tłuczkiem do mięsa. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku. Gotować jeszcze 5 minut.
Farsz nakładać na naleśniki i składać, a następnie polać sosem pomidorowym. Smacznego 🙂