Naleśniki z mięsem w sosie pomidorowym

Trochę pracochłonne, ale smaczne i aromatyczne 🙂

Składniki

250 g mięsa mielonego

1/2 cukinii

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

garść świeżych ziół (bazylia, oregano i estragon)

sól, pieprz

chili

słodka papryka

sos pomidorowy:

2 duże pomidory

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól pieprz

po dwie gałązki oregano i estragonu

Sposób przygotowania

Naleśniki przygotować ze sprawdzonego przepisu.

Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, podlać wodą i poddusić 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, posiekane zioła, wymieszać i doprawić do smaku.

Sos pomidorowy: cebulę posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, gotować 10-15 minut, a następnie rozdrobnić je tłuczkiem do mięsa. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku. Gotować jeszcze 5 minut.

Farsz nakładać na naleśniki i składać, a następnie polać sosem pomidorowym. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz