Carbonara

Makaron w aksamitnym serowo-jajecznym sosie.

Składniki

30 dkg makaronu

10 dkg szynki parmeńskiej lub boczku

1 cebula

3 ząbki czosnku

100 ml śmietany 12%

3 jajka

10 dkg żółtego sera

sól, pieprz

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente. W tym samym czasie cebulę i przeciśnięty czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony boczek i smażyć na małym ogniu około 10 minut.

W misce roztrzepać jaja, wymieszać ze śmietaną i startym, żółtym serem. Doprawić sola i pieprzem.

Makaron odcedzić, dodać do niego boczek z cebulą i dokładnie wymieszać. Na wyłączonym palniku zalać makaron masą ze śmietany i jajek i mieszać aż makaron będzie nim równomiernie pokryty. Podawać posypane świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i świeżymi ziołami. Smacznego 🙂

2 uwagi do wpisu “Carbonara

Dodaj komentarz