Makaron w aksamitnym serowo-jajecznym sosie.
Składniki
30 dkg makaronu
10 dkg szynki parmeńskiej lub boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 ml śmietany 12%
3 jajka
10 dkg żółtego sera
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente. W tym samym czasie cebulę i przeciśnięty czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony boczek i smażyć na małym ogniu około 10 minut.
W misce roztrzepać jaja, wymieszać ze śmietaną i startym, żółtym serem. Doprawić sola i pieprzem.
Makaron odcedzić, dodać do niego boczek z cebulą i dokładnie wymieszać. Na wyłączonym palniku zalać makaron masą ze śmietany i jajek i mieszać aż makaron będzie nim równomiernie pokryty. Podawać posypane świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i świeżymi ziołami. Smacznego 🙂
Uwielbiam 🙂
PolubieniePolubienie
Ja tez 🙂 Choć taka wersja podobno i tak ma mało wspólnego z prawdziwą carbonarą 🙂
PolubieniePolubienie