Serniczki porzeczkowe

Małe co nieco na zimno z owocami z własnego ogródka 🙂

Obraz 093

Składniki:

30 dkg porzeczek (pól na pół czarne i czerwone)

po łyżce cukru kryształy i cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego (400g)

1 łyżka żelatyny

1 galaretka na 1,5 szklanki wody

1/2 szklanki śmietany 12 %

 

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuszczamy i studzimy.

Owoce zagotowujemy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Blendujemy i przecieramy przez sitko. Zagotowujemy, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy.

Galaretkę przelewamy do 3 (średnica 13 cm) wyłożonych folią spożywczą foremek na tarta letki. Odstawiamy do stężenia.

Serek miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Dodajemy mus porzeczkowy, miksujemy do połączenia.

Na stężałą galaretkę wylewamy masę serową i odstawimy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Smacznego 🙂

3 uwagi do wpisu “Serniczki porzeczkowe

Dodaj komentarz