Drożdżówka z mąką graham

Składniki

zaczyn:

5 dkg drożdży

3/4 szklanki mleka

2 łyżeczki cukru

ciasto:

60 dkg mąki, pół na pół zwykła i graham Młynomag

4 jaja

10 dkg masła

1/2 szkl cukru trzcinowego

kruszonka:

7 dkg margaryny

5 dkg mąki

5 dkg cukru trzcinowego

10 dkg zmielonych orzechów włoskich

dodatkowo:

ok. 1/2 kg czereśni

Sposób przygotowania

Przygotować zaczyn: drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia.

Po około 15-20 minutach rozczyn wlać do mąki, wbić jaja, wsypać cukier i wlać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać wypestkowanymi czereśniami i kruszonką przygotowaną z margaryny, cukru, mąki i orzechów.

Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

drożdżówka z mąką graham2

Letnie owoce 2

Jedna uwaga do wpisu “Drożdżówka z mąką graham

Dodaj komentarz