Składniki
zaczyn:
5 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
ciasto:
60 dkg mąki, pół na pół zwykła i graham Młynomag
4 jaja
10 dkg masła
1/2 szkl cukru trzcinowego
kruszonka:
7 dkg margaryny
5 dkg mąki
5 dkg cukru trzcinowego
10 dkg zmielonych orzechów włoskich
dodatkowo:
ok. 1/2 kg czereśni
Sposób przygotowania
Przygotować zaczyn: drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia.
Po około 15-20 minutach rozczyn wlać do mąki, wbić jaja, wsypać cukier i wlać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać wypestkowanymi czereśniami i kruszonką przygotowaną z margaryny, cukru, mąki i orzechów.
Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂
Jedna uwaga do wpisu “Drożdżówka z mąką graham”