Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki kaszy manny
sól, pieprz, chili
mąka do panierowania
sos:
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
ok. 1 kg pomidorów
szczypta cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, kaszą manna i przyprawami. Formować pulpety, panierować w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Do pulpetów wrzucić posiekaną cebulę, kiedy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po 2 minutach obrane i pokrojone pomidory. Smażyć około 20 minut aż pomidory się rozpadną. Doprawić do smaku. Podawać np. z kaszą.
Uwielbiam pulpety w takim wydaniu. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej. Zapraszam już niedługo na jej podsumowanie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
U mnie każde pulpety czy kotlety znikają w okamgnieniu 🙂
PolubieniePolubienie