Robiłam je jako dziecko z moją Babcią 🙂
Składniki
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 jajko + 1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
4 dag drożdży
ok. 100 ml gęstej śmietany
Sposób przygotowania
Drożdże rozrobić z łyżką cukru i łyżką śmietany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać drożdże i pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Jabłka umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce i posypać cukrem. Jeśli są bardzo soczyste, to odcisnąć nadmiar soku.
Jabłka nakładać łyżeczką na krążki i ciasta i zalepiać. Pierożki maczać w roztrzepanym białku i cukrze i układać na blasze wyłożonej pergaminem.
Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni – na złoty kolor. Smacznego 🙂
Pysznie wyglądają 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂 Najlepsze są tego samego dnia po upieczeniu, bo następnego nasiąkają od jabłek. Nie można się od nich oderwać 🙂
PolubieniePolubienie
brzmi naprawdę smakowicie, spróbuję to zrobić 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Poleca, są proste i smaczne 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Babcine przepisy najlepsze 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie 🙂
PolubieniePolubienie
uwielbiam takie rożki, tak dawno już ich nie robiłam! muszę do nich wrócic 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Koniecznie 🙂
PolubieniePolubienie
Dawno takich nie jadłam
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja kiedyś często robiłam je z Babcią, teraz chętnie wracam do tego przepisu 🙂
PolubieniePolubienie
Kasieńko!
Drożdżowe z owocami- najlepsze:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj tak 🙂
PolubieniePolubienie