Rożki z jabłkami

Robiłam je jako dziecko z moją Babcią 🙂

Składniki

2 szklanki mąki

1 kostka margaryny

1 jajko + 1 żółtko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

1 łyżka cukru

4 dag drożdży

ok. 100 ml gęstej śmietany

Sposób przygotowania

Drożdże rozrobić z łyżką cukru i łyżką śmietany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać drożdże i pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Jabłka umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce i posypać cukrem. Jeśli są bardzo soczyste, to odcisnąć nadmiar soku.

Jabłka nakładać łyżeczką na krążki i ciasta i zalepiać. Pierożki maczać w roztrzepanym białku i cukrze i układać na blasze wyłożonej pergaminem.

Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni – na złoty kolor. Smacznego 🙂

DSCN3259

 

14 uwag do wpisu “Rożki z jabłkami

Dodaj komentarz