Rożki z jabłkami

Robiłam je jako dziecko z moją Babcią

Składniki

2 szklanki mąki

1 kostka margaryny

1 jajko + 1 żółtko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

1 łyżka cukru

4 dag drożdży

niecała szklanka gęstej śmietany

Sposób przygotowania

Drożdże rozrobić z łyżką cukru i łyżką śmietany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać drożdże i pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Jabłka umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce i posypać cukrem. Jeśli są bardzo soczyste, to odcisnąć nadmiar soku.

Jabłka nakładać łyżeczką na krążki i ciasta i zalepiać. Pierożki maczać w roztrzepanym białku i cukrze i układać na blasze wyłożonej pergaminem.

Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni – na złoty kolor. Smacznego 🙂

DSCN3259

 

Reklamy

9 uwag do wpisu “Rożki z jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s