Kurczak w kurkach

Składniki

30 dkg kurek

30 dkg filetów z udka kurczaka

1 cebula

10 dkg masła

1 śmietana 18 % (200 ml)

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

1 łyżka mąki

2 łyżeczki jarzynki

sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem jarzynki. Kurki oczyścić i ewentualnie pokroić, wrzucić na osolony wrzątek na 2-3 minuty i odcedzić. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na patelnią z rozgrzaną połową masła. Do zeszklonej cebuli dodać kurki.

Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mąką, solą i pieprzem. W rondlu z grubym dnem rozgrzać resztę masła i podsmażyć mięso. Dodać cebulę z kurkami i zalać winem. Odparować. Dodać śmietanę, doprawić sola i pieprzem. Zredukować.

Gotowe danie można posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować zieloną pietruszką. Smacznego 🙂

kurczak w kurkach2

Czas na grzyby

3 uwagi do wpisu “Kurczak w kurkach

Dodaj komentarz