Składniki:
1/2 kg ziemniaków
25 dkg odgotowanych podgrzybków
3/4 szklanki mleka
2 marchewki
liście selera, pora i pietruszki
jarzynka, pieprz
porcja rosołowa lub kości schabowe (można pominąć)
Przygotowanie:
Kości zalać ok. 1,5 litra wody, zagotować i zebrać szumowiny. Dodać pokrojoną w krążki marchewkę i związane nitką liście. Zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do wywaru, gotować około 15-20 minut i dodać grzyby, wlać mleko, dodać 1/3 łyżeczki pieprzu i 2 łyżeczki jarzynki. Gotować jeszcze 10 minut. Smacznego 🙂
Kasieńko
W domu Mama, Babcia gotowały taką zupkę.
Ja kiedyś także.
Ale teraz Rodzinka woli z makaronem tylko.
A mnie nadal nie wolno!
Pysznie pozdrawiam🤗
PolubieniePolubione przez 1 osoba
U mnie też przeważnie z makaronem:)
PolubieniePolubienie
bardzo jesienna zupka!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pomału grzybki się pokazują, więc trzeba korzystać 🙂
PolubieniePolubienie