Składniki:
20 dkg mąki pszennej tortowej+ 30 dkg mąki razowej Młynomag
1 kostka margaryny
4 jaj
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
1 łyżka smalcu lub oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 garść orzechów
1 słoik powideł z mirabelek
Przygotowanie:
Mąkę, margarynę, żółtka, olej i proszek zagnieść i podzielić na trzy części. Ubić panię z białek ze szczyptą soli i cukrem. 1 część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią blachę (20×35 cm). Drugą część pomieszać z kakao i podrobić na pierwszą, na to wyłożyć powidła i posypać posiekanymi orzechami. Na to wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Kocham takie dania. 😉 Zapraszam na kluseczki dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂 Na pewno zajrzę 🙂
PolubieniePolubienie
chodzi za mną pleśniak od dłuższego czasu:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Za mną chodził aż wychodził 🙂
PolubieniePolubienie
Zdrowsza wersja, super wygląda 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
witam! ciasto pyszne,zamiast maki żytniej razowej dałam żytnią pełnoziarnistą tp.2000 i ciasto strasznie się kruszyło, szczególnie spód, który pozostał w formie kruszonki? czy to mogło mieć wpływ? pozdrawiam!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ciasto z mąki pełnoziarnistej bardziej się kruszy, dlatego dałam pół na pół ze zwykłą tortową. Ciasto surowe się kruszy, po upieczeniu było zwarte.
PolubieniePolubienie