Pleśniak razowy

Składniki:

20 dkg mąki pszennej tortowej+ 30 dkg mąki razowej Młynomag
1 kostka margaryny
4 jaj
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
1 łyżka smalcu lub oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 garść orzechów
1 słoik powideł z mirabelek

Przygotowanie:

Mąkę, margarynę, żółtka, olej i proszek zagnieść i podzielić na trzy części. Ubić panię z białek ze szczyptą soli i cukrem. 1 część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią blachę (20×35 cm). Drugą część pomieszać z kakao i podrobić na pierwszą, na to wyłożyć powidła i posypać posiekanymi orzechami. Na to wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

plesniak-razowy2

8 uwag do wpisu “Pleśniak razowy

  1. witam! ciasto pyszne,zamiast maki żytniej razowej dałam żytnią pełnoziarnistą tp.2000 i ciasto strasznie się kruszyło, szczególnie spód, który pozostał w formie kruszonki? czy to mogło mieć wpływ? pozdrawiam!

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz