Spaghetti ze szpinakiem

Składniki:

1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella

60-70 dkg szynki wieprzowej

1 czerwona cebula

2 papryki

1/2 cukinii

4 pomidory

100 g świeżego szpinaku

200 g koncentratu pomidorowego

garść świeżych ziół, u mnie bazylia, oregano i estragon

słodka papryka

szczypta cukru

pieprz, sól, curry

sos pikantny z sambalem Fanex

Przygotowanie:

Mięso zemleć w maszynce.

Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i startą na grubym oczku, wydrążoną cukinię, posypać solą, pieprzem i curry, podsmażyć, a następnie dodać mięso.

Kiedy mięso będzie już obsmażone dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory, smażyć 10 minut i dodać koncentrat rozmieszany w szklance wody. Doprawić do smaku, solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką oraz pikantnym sosem. Szpinak opłukać i dodać do sosu i gotować razem około 10 minut.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i podawać z sosem. Smacznego 🙂

spaghetti-ze-szpinakiem2

Jedna uwaga do wpisu “Spaghetti ze szpinakiem

Dodaj komentarz