Golonka czosnkowo-lubczykowa

Danie dla wielbicieli konkretnej, mięsnej kuchni 🙂

Składniki:

1 golonka wieprzowa
1/2 główki czosnku
kilka listków lubczyku
1 płaska łyżeczka soli
pieprz

Przygotowanie:

Golonkę nakłuwamy i w nacięcia wciskamy plasterki czosnku. Resztę czosnku rozcieramy z lubczykiem, doprawiamy i smarujemy mięso. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Golonkę przekładamy do naczynia do zapiekania, podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy około 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia odkrywamy, żeby golonka się zrumieniła. Smacznego 🙂

dsc_6372dscn3275DSC_7833

3 uwagi do wpisu “Golonka czosnkowo-lubczykowa

Dodaj komentarz