Składniki:
ok. 1 kg policzków wołowych (4 szt)
2 duże cebule
3-4 łyżki mąki
1 łyżka ziół Małgosi Plenus
1 łyżka obsypki Maspolanka Plenus
sól, pieprz
ostra papryka
Przygotowanie:
Policzki pokroić na pół i natrzeć ziołami i obsypką, następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do naczynia do zapiekania i posypać jeszcze odrobiną mieszanek. Cebulę posiekać i podsmażyć na tłuszczu z mięsa, przełożyć do policzków, podlać wrzątkiem, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę do półtorej. Kiedy mięso będzie miękkie doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać z ziemniaczkami i surówką.
Po więcej wspaniałych mieszanek przypraw zapraszam do Galerii Herbat, gdzie znajdziecie i przyprawy, i gotowe mieszanki, które urozmaicą każde danie 🙂
Policzków wołowych jeszcze nie próbowałam.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mama zrobiła je tak na święta, mi zasmakowały, a nie lubię tłustego mięsa, a policzki są dość kleiste 🙂
PolubieniePolubienie
Mnie niestety nie smakują, ale różne są gusta
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Moja mama robi pyszne, ja jeszcze do takich nie doszłam 🙂
PolubieniePolubienie