Bitki schabowe w sosie szpinakowym

Składniki:

ok. 1 kg schabu wieprzowego

2 średnie cebule

1 kolorowa papryka, u mnie 3 mini papryczki

1 serek pesto i rukola Apetina

150 g szpinaku w brykiecie

sól, pieprz

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Schab pokroić w plastry, rozbić, posypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, papryki w plasterki.

Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać plastry schabu i obsmażyć z obu stron. Następnie dodać paprykę i szpinak i dusić aż szpinak się rozpadnie. Dodać serek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Jeśli sos będzie zbyt rzadki dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1/2 szklanki wody i gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego 🙂

bitki schabowe w sosie szpinakowym3

 

8 uwag do wpisu “Bitki schabowe w sosie szpinakowym

Dodaj komentarz