Składniki:
1/2 średniej cukinii
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
1/2 szklanki mleka
ok. 3/4 szklanki mąki
1 jajko
sól, pieprz, curry
kwiaty cukinii
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubym oczku, dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Dodać mleko, mąkę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Kwiaty cukinii opłukać, usnąć słupki i rozerwać na pół. Masę cukiniową nakładać na rozgrzany tłuszcz i na każdym placuszku układać połówki kwiatów. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego 🙂
Kasiu!
Przepyszne placuszki i narobiłam sobie na nie smaczka:)
Pozdrawiam serdecznie:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję Bożenko 🙂 Miłego dnia 🙂
PolubieniePolubienie
Nigdy nie jadłam, ale smak bardzo mnie zaciekawił 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszne placki. Przyznam się, że kwiatów cukini nie jadłam 🙂 Czy to są kwiaty z zalążków młodych cukin?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Cukinia i dynia mają dwa rodzaje kwiatów, żeńskie z zalążkami młodych owoców i męskie na samych łodyżkach, te drugie można zrywać bez obaw o plony 🙂
PolubieniePolubienie