Śledzie po japońsku

Składniki

1 opakowanie filetów śledziowych lekko solonych a’la matias Seko

3 jajek

20 dkg pieczarek

1/2 puszk1 groszku

1 cebula

3 ogórki kiszone

3 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz

szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania

Śledzie wymoczyć przez 24 godziny w mleku lub wodzie z dodatkiem octu.

Jajka ugotować na twardo. Pieczarki pokroić drobno i wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek. Odcedzić, a jak ostygną odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przelać wrzątkiem. Ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć. Wszystkie składniki, poza jajkami, wymieszać z majonezem i musztardą i doprawić sola i pieprzem.

Śledzie wyjąć z zalewy i rozłożyć na półmisku. Na każdym położyć połówkę jajka i przykryć sałatką. Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Smacznego 🙂

śledzie po japońsku

SEKO Jedna z dwunastu

zBLOGowani.pl

20 uwag do wpisu “Śledzie po japońsku

Dodaj komentarz