Składniki
biszkopt ciemny (blaszka 35×23 cm):
8 jaj
24 dag cukru
20 dag mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy
1 łyżka kakao
7 dag orzechów
biszkopt jasny (blaszka 35×23 cm):
4 jaja
12 dkg mąki
12 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
3 kostki masła
35 dag cukru
6 jaj
6 łyżek kakao
dodatkowo:
słoik domowej konfitury, najlepiej kwaśnej, u mnie tym razem agrestowa
do nasączenia:
1 szklanka mocnego naparu z kawy do ciemnego biszkopta i 1/2 szklanki mocnej herbaty z cytryną do jasnego
dekoracja:
1/2 kostki masła + 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny
1/2 kg białej masy cukrowej
ozdoby cukrowe
Sposób przygotowania
Biszkopty: Białka ubić z cukrem, następnie połączyć z żółtkami i wymieszać z sypkimi składnikami. Ciemny biszkopt piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 40 minut, a jasny 20 minut. Wystudzony ciemny biszkopt przekroić na 2 części, jasny w razie potrzeby wyrównać.
Krem: Całe jaja ubić z cukrem na parze. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną pianę. Pod koniec ucierania dodać sparzone wrzątkiem i wystudzone kakao.
Biszkopta nasączyć, posmarować konfiturą i przełożyć masą. Masło utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny i taką glazurą posmarować wierzch i boki tortu. Masę cukrową rozwałkować i obłożyć nią tort. Wierzch udekorować wybranymi ozdobami. Tort schłodzić najlepiej przez cała noc.
śliczny 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję ☺
PolubieniePolubienie
Zjadłam bym kawałeczek ,uwielbiam Torty
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubienie
Przepiękny! Sezon na torty komunijne w pełni 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję ☺
PolubieniePolubienie