Tort komunijny

Składniki

biszkopt ciemny (blaszka 35×23 cm):

8 jaj

24 dag cukru

20 dag mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kawy

1 łyżka kakao

7 dag orzechów

biszkopt jasny (blaszka 35×23 cm):

4 jaja

12 dkg mąki

12 dkg cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

3 kostki masła

35 dag cukru

6 jaj

6 łyżek kakao

 

dodatkowo:

słoik domowej konfitury, najlepiej kwaśnej, u mnie tym razem agrestowa

do nasączenia:

1 szklanka mocnego naparu z kawy do ciemnego biszkopta  i 1/2 szklanki mocnej herbaty z cytryną do jasnego

dekoracja:

1/2 kostki masła + 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny

1/2 kg białej masy cukrowej

ozdoby cukrowe

Sposób przygotowania

Biszkopty: Białka ubić z cukrem, następnie połączyć z żółtkami i wymieszać z sypkimi składnikami. Ciemny biszkopt piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 40 minut, a jasny 20 minut. Wystudzony ciemny biszkopt przekroić na 2 części, jasny w razie potrzeby wyrównać.

Krem: Całe jaja ubić z cukrem na parze. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną pianę. Pod koniec ucierania dodać sparzone  wrzątkiem i wystudzone kakao.

Biszkopta nasączyć, posmarować konfiturą i przełożyć masą. Masło utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny i taką glazurą posmarować wierzch i boki tortu. Masę cukrową rozwałkować i obłożyć nią tort. Wierzch udekorować wybranymi ozdobami. Tort schłodzić najlepiej przez cała noc.

tort kumunijny

 

7 uwag do wpisu “Tort komunijny

Dodaj komentarz