Składniki:
1/2 kg brukselki
1 marchewka
ok. 2 szklanek rosołu
1/2-3/4 szklanki mleka
1 cebula
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
2-3 kromki czerstwego chleba
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Brukselkę i marchewkę obrać, kapustki pokroić na ćwiartki lub połówki, marchewkę w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, zeszklić i dodać brukselkę z marchewką, obsmażyć przez kilka minut, zalać rosołem, dodać sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi, przykryć i gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej i wlać mleko, tyle aby uzyskać ulubiona gęstość zupy. Zagotować.
Chleb pokroić w drobną kostkę, posypać ziołami prowansalskimi i podsmażyć na suchej patelni. Grzankami posypać zupę. Smacznego 🙂
Kochana
Przybiegam już dziś z ogromem serdecznych życzeń świątecznych: zdrowych, miłych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia, a nade wszystko spokojnych i pełnych miłości i dobra:)
od serca życzy:
Morgana z rodziną
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję bardzo i wzajemnie 🙂
PolubieniePolubienie