Zupa krem z brukselki

Składniki:

1/2 kg brukselki

1 marchewka

ok. 2 szklanek rosołu

1/2-3/4 szklanki mleka

1 cebula

sól, pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

2-3 kromki czerstwego chleba

zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Brukselkę i marchewkę obrać, kapustki pokroić na ćwiartki lub połówki, marchewkę w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, zeszklić i dodać brukselkę z marchewką, obsmażyć przez kilka minut, zalać rosołem, dodać sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi, przykryć i gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej i wlać mleko, tyle aby uzyskać ulubiona gęstość zupy. Zagotować.

Chleb pokroić w drobną kostkę, posypać ziołami prowansalskimi i podsmażyć na suchej patelni. Grzankami posypać zupę. Smacznego 🙂

zupa krem z brukselki

 

3 uwagi do wpisu “Zupa krem z brukselki

  1. Kochana
    Przybiegam już dziś z ogromem serdecznych życzeń świątecznych: zdrowych, miłych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia, a nade wszystko spokojnych i pełnych miłości i dobra:)
    od serca życzy:
    Morgana z rodziną

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz