Tort marchewkowy z kremem budyniowym

Składniki

ciasto:

300 g marchewki

100 g ananasa

50 g orzechów włoskich

80 g wiórków kokosowych

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki oleju roślinnego

krem:

2 budynie śmietankowe

3 szklanki mąki

1,5 kostki masła

3/4 szklanki cukru pudru

dodatkowo:

sok z cytryny

1 kieliszek wódki

polewa

wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnym oczku. Orzechy zetrzeć. Krążki ananasa osączyć i pokroić. Jajka ubić na puszystą masę, zmiksować z cukrem, a następnie z olejem. Do jajek dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki, a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. ciasto dokładnie wymieszać i wylać na tortownicę. Piec około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.

Wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki. Budynie ugotować w 3 szklankach mleka, nie dodając cukru. Wystudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, a następnie porcjami dodawać budyń. 2 łyżki kremu odłożyć. Sok z ananasa wymieszać z wódką i sokiem z cytryny. Krążki ciasta nasączyć i przełożyć kremem. Resztą kremu posmarować boki tortu i udekorować wiórkami. Wierzch polać polewą. Schłodzić.

Tort marchewkowy z kremem budyniowym

Jedna uwaga do wpisu “Tort marchewkowy z kremem budyniowym

Dodaj komentarz