Składniki
ciasto:
300 g marchewki
100 g ananasa
50 g orzechów włoskich
80 g wiórków kokosowych
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju roślinnego
krem:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mąki
1,5 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
dodatkowo:
sok z cytryny
1 kieliszek wódki
polewa
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania przepisu:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnym oczku. Orzechy zetrzeć. Krążki ananasa osączyć i pokroić. Jajka ubić na puszystą masę, zmiksować z cukrem, a następnie z olejem. Do jajek dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki, a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. ciasto dokładnie wymieszać i wylać na tortownicę. Piec około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
Wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki. Budynie ugotować w 3 szklankach mleka, nie dodając cukru. Wystudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, a następnie porcjami dodawać budyń. 2 łyżki kremu odłożyć. Sok z ananasa wymieszać z wódką i sokiem z cytryny. Krążki ciasta nasączyć i przełożyć kremem. Resztą kremu posmarować boki tortu i udekorować wiórkami. Wierzch polać polewą. Schłodzić.
Jedna uwaga do wpisu “Tort marchewkowy z kremem budyniowym”