Ciasto makowo-orzechowe

Składniki

ciasto: 30 dkg maku,

15 dkg cukru pudru,

5 jaj,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

biszkopt:

4 jaja,

1/2 szklanki cukru kryształu,

3/4 szklanki mąki,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenie

masa:

25 dkg zmielonych orzechów włoskich,

1 szklanka mleka,

3/4 szklanki cukru,

1 cukier waniliowy,

1 kostka masła,

Polewa

Sposób przygotowania przepisu:

Mak namoczyć na kilka godzin, sparzyć i zemleć w maszynce. Żółtka ubić z cukrem pudrem, wymieszać dokładnie z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie połączyć. Masę wylać na blachę (20x35cm)wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt z 4 jaj: białka ubić z cukrem, połączyć z żółtkami i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać na masę makową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasto przekręcić tak, aby na wierzchu był mak.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać orzechy i gotować kilka minut ciągle mieszając. Masę orzechową wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzone orzechy. Pod koniec ucierania można dodać pół kieliszka spirytusu. Gotową masę rozsmarować na cieście i udekorować wedle uznania. Smacznego 🙂

Ciasto makowo-orzechowe

8 uwag do wpisu “Ciasto makowo-orzechowe

Dodaj komentarz