Składniki
ciasto: 30 dkg maku,
15 dkg cukru pudru,
5 jaj,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
biszkopt:
4 jaja,
1/2 szklanki cukru kryształu,
3/4 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
masa:
25 dkg zmielonych orzechów włoskich,
1 szklanka mleka,
3/4 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
1 kostka masła,
Polewa
Sposób przygotowania przepisu:
Mak namoczyć na kilka godzin, sparzyć i zemleć w maszynce. Żółtka ubić z cukrem pudrem, wymieszać dokładnie z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie połączyć. Masę wylać na blachę (20x35cm)wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt z 4 jaj: białka ubić z cukrem, połączyć z żółtkami i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać na masę makową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasto przekręcić tak, aby na wierzchu był mak.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać orzechy i gotować kilka minut ciągle mieszając. Masę orzechową wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzone orzechy. Pod koniec ucierania można dodać pół kieliszka spirytusu. Gotową masę rozsmarować na cieście i udekorować wedle uznania. Smacznego 🙂
wpraszam się do Ciebie!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie
Przyznam, że uwielbiam połączenie tych smaków 😀 Pychota 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj tak 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kasiu
Połączenie smaków ciekawe:)
Idealne ciasto do kawki z przyjaciółmi:)
Smacznego:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
U mnie często gości na świątecznym stole – moje ulubione 🙂
PolubieniePolubienie