Kotleciki jaglane z duszonymi boczniakami

Składniki:

100 g kaszy jaglanej

1 jajko

1 łyżka bułki tartej

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

po 1/2 łyżeczki jarzynki, słodkiej papryki i curry

1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

po szczypcie kurkumy i imbiru

bułka tarta do panierowania

sos:

250 g boczniaków

1 cebule

garść suszonych grzybów

1 mały jogurt naturalny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kasze ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ja wykorzystałam tą, która została mi z wczorajszego obiadu. Do kaszy dodać resztę składników, wymieszać. Formować płaskie kotlety i panierować w bułce tartej. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojone w paski boczniaki. Grzyby suszone zmielić i dodać do boczniaków, podlać ok. 3/4 szklanki wody, doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Zestawić z palnika i kiedy sos przestanie się gotować, wlać jogurt i wymieszać.

Kotlety podawać z grzybami. Smacznego 🙂

kotleciki jaglane z duszonymi boczniakami

6 uwag do wpisu “Kotleciki jaglane z duszonymi boczniakami

  1. Kasiu
    W mojej diecie zalecana jest kasza jaglana.
    Nie za bardzo ją lubię.
    Podobno cały myk, to sposób gotowania.
    Danie smaczne, jak zawsze u Ciebie 😀
    Pozdrawiam serdecznie na miły weekend 🙋🌻♥️

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz