Składniki:
100 g kaszy jaglanej
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
po 1/2 łyżeczki jarzynki, słodkiej papryki i curry
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
po szczypcie kurkumy i imbiru
bułka tarta do panierowania
sos:
250 g boczniaków
1 cebule
garść suszonych grzybów
1 mały jogurt naturalny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kasze ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ja wykorzystałam tą, która została mi z wczorajszego obiadu. Do kaszy dodać resztę składników, wymieszać. Formować płaskie kotlety i panierować w bułce tartej. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojone w paski boczniaki. Grzyby suszone zmielić i dodać do boczniaków, podlać ok. 3/4 szklanki wody, doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Zestawić z palnika i kiedy sos przestanie się gotować, wlać jogurt i wymieszać.
Kotlety podawać z grzybami. Smacznego 🙂
Jak ja lubię takie dania – pyszne!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kasiu
W mojej diecie zalecana jest kasza jaglana.
Nie za bardzo ją lubię.
Podobno cały myk, to sposób gotowania.
Danie smaczne, jak zawsze u Ciebie 😀
Pozdrawiam serdecznie na miły weekend 🙋🌻♥️
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kasza jaglana nie ma wielu zwolenników 😉
PolubieniePolubienie
brzmi smakowicie 🙂 chyba się skuszę, jak tylko dotrę po jaglankę:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
U mnie jaglanka rzadko gości, tez i z nią jakoś nie po drodze 😉
PolubieniePolubienie