Fit pulpeciki z indyka

Składniki:

500 mięsa mielonego z indyka

1 marchewka

2 ząbki czosnku

1 jajko

słodka i ostra papryka

zioła prowansalskie

jarzynka

1 łyżka ostrego sosu chili

sos:

1 duża cebula

3 łodygi selera naciowego

1/2 kopru włoskiego

250 g pieczarek

1/2 papryki

sól, pieprz

1 jogurt naturalny

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnym oczku i dodać do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpety, mi wyszło 8. Cebulę posiekać i wrzucić do rondla z grubym dnem, chwilę podsmażyć i  włożyć pulpety, podsmażyć ze wszystkich stron, podlać szklanką wody, dodać pokrojone warzywa i dusić całość około pół godziny. Doprawić sos do smaku, zdjąć z palnika, odczekać 5 minut i wymieszać z jogurtem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

pulpety z indyka

2 uwagi do wpisu “Fit pulpeciki z indyka

Dodaj komentarz