Torcik z kremem porzeczkowym

Torcik z kremem porzeczkowym2

Składniki:

biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

350 g porzeczek

1/2 szklanki cukru

1 budyń waniliowy + 2 łyżki cukru + 2 szklanki mleka + 3 łyżki żelatyny

400 ml śmietany 30% + 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

1 galaretka

kilka truskawek

kieliszek alkoholu + sok z 1/2 cytryny + 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować z żółtkami i na koniec wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Masę wylać na tortownice i piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka). Wystudzić i przekroić na 3 krążki.

Z mleka na budyń odlać 1/3 szklanki i wymieszać z żelatyną. Z reszty przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żelatynę podgrzać i mieszać z rozpuszczenia, a następnie połączyć z gorącym budyniem. Odstawić do wystudzenia (przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobić się kożuch). Do porzeczek dodać cukier i gotować około 20 minut, następnie przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Wystudzić.

Śmietanę ubić na puch, zmiksować z musem porzeczkowym, a następnie budyniem. Galaretkę zalać wrzątkiem, wymieszać i wystudzić.

Krążki biszkopta nasączyć i przełożyć kremem. Na wierzchu rozłożyć kawałki truskawek i zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

Torcik z kremem porzeczkowym

 

4 uwagi do wpisu “Torcik z kremem porzeczkowym

Dodaj komentarz