Składniki:
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
350 g porzeczek
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy + 2 łyżki cukru + 2 szklanki mleka + 3 łyżki żelatyny
400 ml śmietany 30% + 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
1 galaretka
kilka truskawek
kieliszek alkoholu + sok z 1/2 cytryny + 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować z żółtkami i na koniec wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Masę wylać na tortownice i piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka). Wystudzić i przekroić na 3 krążki.
Z mleka na budyń odlać 1/3 szklanki i wymieszać z żelatyną. Z reszty przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żelatynę podgrzać i mieszać z rozpuszczenia, a następnie połączyć z gorącym budyniem. Odstawić do wystudzenia (przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobić się kożuch). Do porzeczek dodać cukier i gotować około 20 minut, następnie przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Wystudzić.
Śmietanę ubić na puch, zmiksować z musem porzeczkowym, a następnie budyniem. Galaretkę zalać wrzątkiem, wymieszać i wystudzić.
Krążki biszkopta nasączyć i przełożyć kremem. Na wierzchu rozłożyć kawałki truskawek i zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂
jakie kolory! nie mogę się napatrzeć 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Czarna porzeczka roki swoje 😀
PolubieniePolubienie
Nie mam porzeczek, wiec wzielam jagody, mam nadzieje ze sie uda. Biszkopt jest famtastyczny.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Z jagodami będzie się prezentował jeszcze lepiej 😀
PolubieniePolubienie