Ciasto czekoladowe z kremem bananowym

Przepis pochodzi z IG Zdrowe nawyki 🙂 Znajdziecie tam wiele inspiracji na zdrowe potrawy 🙂

Składniki:

6 jajek
3/4 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
3/4 szkl. erytrytolu
50 g odzywki białkowej
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
5 bananów
5 łyżek masła orzechowego
2 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. mleka

do nasączenia 3/4 szklanki kawy i kieliszek whiskey

garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno z erytrolem, zmiksować z żółtkami, a następnie wymieszać z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę i piec około 35-40 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Banany, masło orzechowe i kakao zmiksować na jednolitą masę. Żelatynę wymieszać z mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać i mieszać do rozpuszczenia, przestudzić. Krem zmiksować z żelatyną. Biszkopt nasączyć, a potem nałożyć 3/4 kremu. Przykryć drugą częścią biszkopta, rozsmarować resztę kremu i posypać startymi orzechami. Schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

3 uwagi do wpisu “Ciasto czekoladowe z kremem bananowym

Dodaj komentarz