Odchudzony japoniec

Jeśli tak jak jak nie wyobrażacie sobie świąt bez makowca japońskiego, polecam ten odchudzony przepis 🙂 A więcej fit inspiracji na profilu dieta bez diety 🙂

Składniki:

2 szkl. maku, 300 g
6 jajek
2 łyżki masła, 32 g
100 g erytrolu
800 g jabłek, po obraniu 600 g
6 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYRZĄDZANIE
1) Mak sparz i zmiel (chyba że kupisz już zmielony, to oszczędzi ci sporo pracy), a rodzynki namocz we wrzątku.
2) Jabłka obierz i zetrzyj na tarce.
3) Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę.
4) Masło utrzyj z erytrolem, dodając po jednym żółtku.
5) Wymieszaj kaszę manną z proszkiem do pieczenia.
6) Do ucieranego masła dodawaj po łyżce maku na zmianę z łyżką kaszy z proszkiem. Nie przestawaj ucierać.
7) Całość wymieszaj z jabłkami i pianą z białek.
8) Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
9) Włóż do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piecz przez godzinę.

Dodaj komentarz