Pulpeciki z soczewicy

Przepis na pulpeciki pochodzi z IG ro_slinka_cieknie 🙂

Składniki:

zielona soczewica 0,5 szklanki
woda 1 szklanka
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
pieczarki 1,5 szklanki
sos sojowy 2 łyżki
natka pietruszki garść
mąka 3/4 szklanki, ja dałam 30 g mąki owsianej i 30 g otrębów
olej 3 łyżki
przyprawy: kminek 1,5 łyżeczki, oregano 1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki, sól 0,5 łyżeczki
Soczewicę namoczyć w wodzie przez 30 min. Po tym czasie wrzucić ją do garnka zalać szklanką wody i gotowa do momentu jak wchłonie ona cała wodę.
Na patelni spryskanej olejem podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, potem dorzucić przyprawy i posiekane pieczarki, a od koniec posiekaną natkę pietruszki.
Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować za pomocą blendera.
Formujemy kulki (najlepiej mając mokre ręce) i kładziemy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz