Babeczki śmietanowo-czekoladowe

Składniki:

1 szklanka mąki, 120 g

3 jajka

90 g cukru

200 g śmietany 12%

1/2 tabliczki deserowej czekolady

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i podgrzać do rozpuszczenia (na parze lub w mikrofali). Białka jaj ubić na sztywno z cukrem, zmiksować na mniejszych obrotach z żółtkami. Do piany przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę i wymieszać. 1/3 ciasta odlać i zmiksować z czekoladą. Masę ciemną i jasną nakładać na przemian do foremek na babeczki. Mi wyszło 12 sztuk. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone można udekorować lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego 🙂

6 uwag do wpisu “Babeczki śmietanowo-czekoladowe

Dodaj komentarz