Składniki na około 50 sztuk:
250 g mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka soli
gorąca woda
farsz:
600 g odgotowanych grzybów
250 g odgotowanej kapusty kiszonej
1 duża cebula
1/3 szklanki bułki tartej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę i grzyby zmielić w maszynce, na grubym sitku. Dodać zeszkloną cebulę, bułkę tartą i doprawić do smaku. Do mąki i pozostałych składników dodać tyle gorącej wody, żeby wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować i pokroić na kwadraty. Farsz nakładać na ciasto, sklejać i układać na oprószonej mąką desce. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować2-3 minuty od wypłynięcia. Smacznego 🙂
pycha!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj tak 😁
PolubieniePolubienie
Nie pamiętam kiedy ostatnio je jadłam. Najlepsze pierogi
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Zdecydowanie moje smaki nie tylko na Wigilię 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W sezonie grzybowym też pyszne 😀
PolubieniePolubienie
Najlepsze danie, które można jeść nawet kilak razy w tyg 🙂
PolubieniePolubienie