Pierogi z grzybami

Składniki na około 50 sztuk:

250 g mąki

1 jajko

1 łyżka oleju

1 płaska łyżeczka soli

gorąca woda

farsz:

600 g odgotowanych grzybów

250 g odgotowanej kapusty kiszonej

1 duża cebula

1/3 szklanki bułki tartej

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę i grzyby zmielić w maszynce, na grubym sitku. Dodać zeszkloną cebulę, bułkę tartą i doprawić do smaku. Do mąki i pozostałych składników dodać tyle gorącej wody, żeby wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować i pokroić na kwadraty. Farsz nakładać na ciasto, sklejać i układać na oprószonej mąką desce. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować2-3 minuty od wypłynięcia. Smacznego 🙂

7 uwag do wpisu “Pierogi z grzybami

Dodaj komentarz