Składniki:
180 g mąki
100 g jogurtu naturalnego
100 ml mleka
3 jajka
2 duże jabłka, ok. 350 g obraniu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek słodzidła u mnie erytrol
4 łyżki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Jajka ubić na puszystą masę ze słodzidłem. Dodać resztę składników, zmiksować do połączenia. Jabłka pokroić i wymieszać ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub pudrem z erytrolu.
Składniki na 9 porcji
- Mąka: 180g / 655 kcal
- Jajko: 3 sztuki / 180g / 257 kcal
- Jabłko: 350g / 182 kcal
- Jogurt naturalny: 100g / 59 kcal
- Mleko : 100g / 61 kcal
- Olej rzepakowy: 20g / 176 kcal
- Kakao: 20g / 45 kcal
1435 kcal łącznie
Węglowodany: 204 g
Tłuszcze: 43 g
Białko: 56 g
159 kcal / porcja
Węglowodany: 22 g
Tłuszcze: 4 g
Białko: 6 g
Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com
Pysznie wygląda. Będzie w sam raz na niedzielę. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Nie słyszałam o takim jabłeczniku. Zapowiada sie smacznie chętnie spróbuję.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie