Fit jabłecznik włoski

Składniki:

180 g mąki
100 g jogurtu naturalnego
100 ml mleka
3 jajka
2 duże jabłka, ok. 350 g obraniu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek słodzidła u mnie erytrol
4 łyżki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Jajka ubić na puszystą masę ze słodzidłem. Dodać resztę składników, zmiksować do połączenia. Jabłka pokroić i wymieszać ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub pudrem z erytrolu.

Składniki na 9 porcji

  • Mąka: 180g / 655 kcal
  • Jajko: 3 sztuki / 180g / 257 kcal
  • Jabłko: 350g / 182 kcal
  • Jogurt naturalny: 100g / 59 kcal
  • Mleko : 100g / 61 kcal
  • Olej rzepakowy: 20g / 176 kcal
  • Kakao: 20g / 45 kcal

1435 kcal łącznie
Węglowodany: 204 g
Tłuszcze: 43 g
Białko: 56 g

159 kcal / porcja
Węglowodany: 22 g
Tłuszcze: 4 g
Białko: 6 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

4 uwagi do wpisu “Fit jabłecznik włoski

Dodaj komentarz