Składniki:
porcja rosołowa z kaczki, kurczaka lub kości schabowe
włoszczyzna
2 garście grzybów suszonych
1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz
mąka
kluski:
1 jajko
ok. 1/2 szklanki wody
5-6 łyżek mąki
sól
do zabielenia śmietana lub mleko
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć wcześniej. Mięso zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny i dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, grzyby razem z wodą z moczenia, posolić i gotować około godziny. Z wywaru wyjąć kości i niepotrzebne warzywa.
Do mięsa dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, wyrobić na gładka masę. Formować niewielkie pulpeciki i obtaczać je w mące. Wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować około 10-15 minut.
Z jajka, mąki wody i szczypty soli przygotować w garnuszku ciasto na zacierki / lane ciasto, a następnie łyżką wlewać je do zupy. Wymieszać. Zupę zabielić śmietaną 30% lub mlekiem, doprawić do smaku i zagotować. Smacznego 🙂
Takie zupy bardzo lubię 🙂 Pyszna propozycja 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Smakowita i pomysłowa zupka 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie
Ale wygląda pysznie:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I tak smakuje 🙂
PolubieniePolubienie
Robię podobną od czasu do czasu 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Warto 🙂
PolubieniePolubienie
My jesteśmy zupożerni ale takiej to jeszcze nie jedliśmy, musze wypróbowac Kasiu.Czy ona jest z Warmii?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Tak mówił Jakubiak, jak ją gotował w swoim programie, tylko dodawał jeszcze kwas z kapusty 🙂
PolubieniePolubienie
Nigdy nie jadłam. Chętnie spróbuję. Dla mnie to coś nowego.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Warto spróbować 🙂
PolubieniePolubienie
Zupka wydaje się pyszna. 🙂 Nie jadłam jeszcze takiej z pulpetami.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie