Warmińska zupa z pulpecikami

Składniki:

porcja rosołowa z kaczki, kurczaka lub kości schabowe

włoszczyzna

2 garście grzybów suszonych

1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej

2-3 ząbki czosnku

1 jajko

sól, pieprz

mąka

kluski:

1 jajko

ok. 1/2 szklanki wody

5-6 łyżek mąki

sól

do zabielenia śmietana lub mleko

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć wcześniej. Mięso zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny i dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, grzyby razem z wodą z moczenia, posolić i gotować około godziny. Z wywaru wyjąć kości i niepotrzebne warzywa.

Do mięsa dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, wyrobić na gładka masę. Formować niewielkie pulpeciki i obtaczać je w mące. Wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować około 10-15 minut.

Z jajka, mąki wody i szczypty soli przygotować w garnuszku ciasto na zacierki / lane ciasto, a następnie łyżką wlewać je do zupy. Wymieszać. Zupę zabielić śmietaną 30% lub mlekiem, doprawić do smaku i zagotować. Smacznego 🙂

zupa z pulpecikami

CSC_1652

15 uwag do wpisu “Warmińska zupa z pulpecikami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s