Składniki:
kurczak, u mnie 1,5 kg
6 ziemniaków
1 cebula
pieprz
słodka papryka
suszona szałwia
suszone pomidory
marynata:
2 łyżki domowej konfitury z borówki brusznicy, można również użyć żurawiny
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu słodkie chili
Przygotowanie:
Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Borówki wymieszać z miodem i sosem chwili i polać kurczaka. Odstawić do lodówki na noc. Ziemniaki obrać i przekroić na pół, cebulę obrać i pokroić w półplasterki, ułożyć dookoła kurczaka. Całość posypać vegetą, papryką, pieprzem oraz suszoną szałwią i pomidorami. przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na półtorej godziny, następnie odkryć i piec do zrumienienia skórki. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
MOja siostra kiedyś lubiła kurczaka 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja już nie pamiętam, kiedy ostatni raz go piekłam w całości 🙂
PolubieniePolubienie
w sam raz na niedzielny obiad:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie 🙂
PolubieniePolubienie
Ja najczęściej piekę kurczaka na płasko.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo apetyczne mięsko 🙂 Takie właśnie lubię 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂 Nie ma to jak kurczaczek 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu!
Wiesz, poczułam zapach i chrupkość:)
Smacznie pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Miłej niedzieli 🙂
PolubieniePolubienie
Taki kurczak to musi być pyszny 🙂 Mniam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj tak 🙂 Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Mniam…ale smakowite danie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo fajny pomysł:) my lubimy pieczonego kurczaka:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie