Składniki
1 cebula
1 marchewka,
4 ząbki czosnku
5 pomidorów
1 puszka ciecierzycy
3 szklanki bulionu
2 szklanki makaronu
świeży tymianek
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Sposób przygotowania
W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, pokrojoną w słupki marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany tymianek i smażyć aż cebula się zeszkli.
Dodać ciecierzycę i pomidory oraz wlać bulion. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie odlać 3 szklanki zupy do osobnego naczynia. Zmiksować blenderem całą zupę aż powstanie gładka masa.
Wlać z powrotem 3 szklanki odlanej wcześniej zupy, wrzuć makaron i gotować aż makaron będzie al dente (8-10 minut). Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane listkami tymianku i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
ale rozgrzewająca:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W sam raz na te mrozy 🙂
PolubieniePolubienie
Mój syn zjadłby taką zupkę z apetytem 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mój facet ma już trochę dość zup, ale ja lubię 🙂
PolubieniePolubienie