Drożdżówki z parówką i serem

Składniki:

30 dkg mąki

2 jajka

30 g drożdży

1/2 szklanki mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

10 dkg margaryny

10 parówek

10 dkg sera żółtego

1 cebula

ketchup

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę i sól, wbić 1 jajko i 1 żółtko, dodać margarynę i wlać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, pociąć na prostokąty długości parówki, na każdym układać obraną z osłonki parówkę, posypać serem i posiekaną cebulą i polać ketchupem. Zwijać i układać na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około pół godziny. Podawać na ciepło lub na zimno.

parówki w cieście drożdżowym

13 uwag do wpisu “Drożdżówki z parówką i serem

Dodaj komentarz