Kawowe do kawy 🙂
Składniki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
ulubione bakalie, u mnie
orzechy włoskie
suszone morele i śliwki
Sposób przygotowania
Białka jajek ubić z solą i cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami, dodać przesiane mąki, kawę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać rozpuszczoną margarynę, dorzucić posiekane bakalie i dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonych foremek o średnicy 12 cm. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Jedna uwaga do wpisu “Kawowe babeczki z bakaliami”