Pierogi z truskawkami

Składniki:

3 szklanki mąki poznańskiej Lubella do pierogów

1 jajko

1 łyża oleju

1 łyżeczka soli

gorąca woda

truskawki i cukier

Przygotowanie:

Do mąki, jajka, oleju i soli dodać taką ilość gorącej wody, żeby zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i szklanką wykrawać krążki, na które nakładać kawałki truskawek i niewielką ilość cukru i dokładnie sklejać. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia na wierzch i zawrzenia wody. Podawać polanej jogurtem i posypane cukrem.

Na zdjęciu przepiękne pojemnik z drewnianą pokrywką Retro od Tarka i Miarka, który idealnie sprawdzi się jako cukiernica 🙂

pierogi z truskawkami1pierogi z truskawkami

7 uwag do wpisu “Pierogi z truskawkami

Dodaj komentarz