Składniki:
3 szklanki mąki poznańskiej Lubella do pierogów
1 jajko
1 łyża oleju
1 łyżeczka soli
gorąca woda
truskawki i cukier
Przygotowanie:
Do mąki, jajka, oleju i soli dodać taką ilość gorącej wody, żeby zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i szklanką wykrawać krążki, na które nakładać kawałki truskawek i niewielką ilość cukru i dokładnie sklejać. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia na wierzch i zawrzenia wody. Podawać polanej jogurtem i posypane cukrem.
Na zdjęciu przepiękne pojemnik z drewnianą pokrywką Retro od Tarka i Miarka, który idealnie sprawdzi się jako cukiernica 🙂
od czasu do czasu lubię= pierogi chyba wolę na wytrwanie bardziej 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubienie
Pierogi i truskawki – połączenie idealne 🙂 Ale mi teraz ochoty narobiłaś na takie pierożki 🙂 Pychotka 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Za mną też długo chodziły 😉
PolubieniePolubienie
Oj smak dzieciństwa. Dawno nie robiłam takich pierogów
PolubieniePolubienie
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie